Αξιοθέατα

 

Ακρωτήρι

AkrotiriΟ αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου ανακαλύφθηκε τυχαία όταν η διάβρωση των νερών της βροχής αποκάλυψε τμήμα αυτού του προϊστορικού οικισμού. Το 1500 π.χ., η ελαφρόπετρα που κάλυψε τον οικισμό μετά την έκρηξη του ηφαιστείου διατήρησε, όπως και στην περίπτωση της Πομπηίας, αυτό τον εκπληκτικό οικισμό με κτίρια δύο και τριών ορόφων, αποχετευτικό σύστημα, τοιχογραφίες υψηλής αισθητικής και ευρήματα που αποκαλύπτουν έναν εξαιρετικό προϊστορικό πολιτισμό της Μινωϊκής περιόδου.

 

Τοποθεσία

Ακρωτήρι, προς την παραλία

Ώρες λειτουργίας: 8:00-20:00 (θερινό 1/04-31/10)

 

 

 

Μονή Προφήτη Ηλία

Monastery of Profitis Elias

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία είναι χτισμένο στο υψηλότερο σημείο του νησιού, στην κορυφή του Μέσα Βουνού (565 μ.) και έχει πανοραμική θέα προς όλα τα χωριά και την καλντέρα. Μπορείτε να πάτε οδηγώντας με αυτοκίνητο, ή μοτοσυκλέτα, ή ακόμη καλύτερα να περπατήσετε στο ανηφορικό μονοπάτι από το χωριό Πύργος.

 

Τοποθεσία

1χλμ από το χωριό του Πύργου

 

 

 

 

 

Αρχαία Θήρα

Ancient Thira

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του Μέσα Βουνού, ανάμεσα στη παραλία της Περίσσας και το Καμάρι. Υπάρχει ένας δρόμος λιθόστρωτος από το Καμάρι, που είναι δύσβατος με αυτοκίνητο και ακόμη περισσότερο για τους οδηγούς μοτοσυκλέτας καθώς επίσης ένα κακοτράχαλο μονοπάτι από την πλευρά της Περίσσας. Σε αυτό το ψηλό σημείο έβρισκαν καταφύγιο οι έποικοι του νησιού σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Υπάρχει μια ποικιλία ευρημάτων από φοινικικές επιγραφές σκαλισμένες στα βράχια έως και βυζαντινά ερείπια. Από το Καμάρι, μπορείτε να πάρετε το μονοπάτι που περνά από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι χτισμένη στην είσοδο μιας σπηλιάς με την μοναδική πηγή νερού στο νησί και συνεχίζει ως την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου.

Τοποθεσία

1χλμ από το Καμάρι

Ώρες επίσκεψης: 8:00-14:00 (Δευτέρα κλειστά)

 

 

 

Νέα Καμένη, Παλαιά Καμένη

Nea Kameni - Palea KameniΌπως φαίνεται και από την ονομασία τους πρόκειται για δύο νησιά λάβας, κρατήρες του ηφαιστείου, που βρίσκονται στη θάλασσα, στο μέσο της καλντέρας. Η Νέα Καμένη δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, δεν είναι δηλαδή παλαιότερη των διακοσίων ετών. Τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία του νησιού, προσφέρουν εκδρομές με διάφορους τύπους σκαφών (παραδοσιακά καΐκια, ιστιοφόρα και μοντέρνα σκάφη) που επισκέπτονται τον κρατήρα. Μπορείτε να παρατηρήσετε θειούχα αέρια να βγαίνουν από τον κρατήρα, να θαυμάσετε τους κόλπους με τα θειούχα  ζεστά νερά στη δυτική πλευρά της Νεας Καμένης ή στην απέναντι πλευρά, στην Παλαιά Καμένη, όπου μπορείτε και να κολυμπήσετε.

 

 

 

 

 

 

Μουσείο Προϊστορικής Θήρας

Museum of Prehistoric ThiraΕίναι ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά μουσεία όπου παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές του Ακρωτηρίου, έναν προϊστορικό οικισμό που χρονολογείται από την 5η χιλιετηρίδα και έφθασε τον 17ο π.Χ. αιώνα σε ένα αξιοθαύμαστο επίπεδο πολιτισμού. 

 

 

Τοποθεσία
Φηρά Σαντορίνη
Ώρες επίσκεψης 8.30 - 15.00 (Δευτέρα κλειστά)
Τηλ. : +30 22860 23217

 

 

 

 

 

 

Αρχαιολογικό Μουσείο

Archaeological MuseumΣτο μουσείο εκτίθονται ευρήματα από τις ανασκαφές της Αρχαίας Θήρας, το κυριότερο αστικό κέντρο του νησιού από τον 9ο π.Χ. αιώνα που αποικήθηκε απο τους Σπαρτιάτες μέχρι τα Χριστιανικά χρόνια. Μπορείτε να δείτε συλλογές ερυθρόμορφων και μελανόμορφων αγγείων από τον 5ο π.Χ. αιώνα , επιγραφές, τοιχογραφίες και αγάλματα της Ελληνιστικής περιόδου, βυζαντινά έργα τέχνης ως και μερικά προϊστορικά ευρήματα.

 

Τοποθεσία
Φηρά Σαντορίνη
Ωρες επίσκεψης 8.30 - 15.00 (Δευτέρα κλειστά)
Τηλ : +30 22860 22217

 

 

 

 

Λαογραφικό μουσείο Λιγνού

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα υπόσκαφο  παλιό οινοποιείο του 1861 στο Κοντοχώρι Φηρών. Εκεί θα δείτε αναπαραστάσεις παραδοσιακών εργαστηρίων (ξυλουργείο, βαρελοποιείο, υποδηματοποιείο, φανοποιείο) και ένα παραδοσιακό Σαντορινιό σπίτι. Στην Κάναβα (κελλάρι) υπάρχει ένα μαγγάνι για τη σύνθλιψη των τσάμπουρων, ένα "κοπάνι" -ξύλινο εργαλείο για την παραγωγή μούστου για Βισάντο από τα λιαστά σταφύλια- και άλλα σύνεργα οινοποίησης. Υπάρχει ακόμη μια βιβλιοθήκη, γκαλερί και το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου με το πανυγηρόσπιτο. 

 

Τοποθεσία
Κοντοχώρι Φηρά Σαντορίνη
Ωρες επίσκεψης 10:00-14:00 (Απρ.-Οκτ.)
Τηλ : +30 22860 22792

 

Αρχοντικό Αργυρού

George Emmanuel Argyros MansionΕίναι ένα άριστα αποκαταστημένο νεοκλασσικό οίκημα του 1888 χτισμένο από τοπικούς τεχνίτες που συνδύασαν τις τοπικές τεχνικές και υλικά με σχέδια και μορφολογικά στοιχεία που έμαθαν εργαζόμενοι στην Αθήνα υπό την καθοδήγηση ξένων Αρχιτεκτόνων που είχε καλέσει ο Όθων. Το αρχοντικό υπέστη ζημιές κατά τον σεισμό του 1956 και ανακαινίστηκε το 1997.  Σώζεται όλη η αυθεντική  οικοσκευή, επίπλωση και τοιχογραφίες.

 

Τοποθεσία
Μεσσαριά Σαντορίνη
Ανοιχτά Μάϊο ως Οκτώβριο 9:00-14:00 & 18:00-20:00
Τηλ. : +30 22860 31669 - 33064
 

 

 

Ναυτικό μουσείο Οίας

Naval Maritime MuseumΣτεγάζεται σε ένα διώροφο καπετανόσπιτο στην Οία. Η Οία (Πανωμερά) στα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα είχε μετατραπεί σε ισχυρό ναυτικό  κέντρο και τα ιστιοφόρα της εμπορευόταν κυρίως Σαντορινιά κρασιά στη Μαύρη θάλασσα και την Ανατολική μεσόγειο. Παρουσιάζονται ναυτικά σύνεργα, πίνακες και σχέδια πλοίων, ακρόπρωρα, ναυτικά μπαούλα, φωτογραφίες και έγγραφα.

 

Τοποθεσία
Οία Σαντορίνη
Ωρες επίσκεψης 10.00 - 14.00 & 17.00 - 20.00 (Τρίτες κλειστά)
Τηλ: +30 22860 71156

 
 
 
 
 

 

 

Μέγαρο Γκύζη - Πνευματικό Κέντρο

Megaro Gyzi Cultural CenterΤο Πολιτιστικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» ιδρύθηκε το 1980, με βασικό σκοπό την πνευματική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναβάθμιση των κατοίκων και την προώθηση της Σαντορίνης. Ο κύριος σκοπός του Πνευματικού Κέντρου είναι η πνευματική ανάπτυξη, η πολιτιστική πρόοδος και η εξέλιξη της Θήρας και των κατοίκων της,  αλλά και ολόκληρου του χώρου των Κυκλάδων. Υπηρετώντας τον σκοπό αυτό, ιδίως κατά την τουριστική περίοδο, διοργανώνει εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, διαλέξεις, παραδοσιακούς χορούς, προβολές ταινιών και άλλες εκδηλώσεις ...

 

Τοποθεσία
Φηρά Σαντορίνη (απέναντι από την Καθολική Εκκλησία)

Καθημερινές 10.30 - 13.30 & 17.00 - 20.00 (Μάιος - Οκτώβριος)
Κυριακές 10.30 - 16.30
Τηλ. : +30 22860 23077

 

 

Εμπορείο (Νημποριό)

Το Εμπορείο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς της Σαντορίνης. Αξίζει να επισκευτείτε το Καστέλλι (κάστρο), όπου τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο με παράθυρα και πόρτες ανοιγόμενα προς το εσωτερικό ώστε να προστατεύονται σε περίπτωση επιδρομής και με μία μόνο είσοδο, την "Πόρτα", που σώζεται ως σήμερα. Ο γουλάς στο βόρειο μέρος του χωριού είναι ένα καστρο που χτίστηκε τον 15ο αιώνα για την προστασία των κατοίκων και των εκκλησιαστικών θησαυρών από πειρατικές επιδρομές.